Руската преса: Подписите не означават „зелена светлина“ за „Южен поток“

Москва, Русия /КРОСС/ Москва и София отново подписаха договор за „Южен поток“. България може да получи отстъпка за доставката на газ и болшинство в съвета на директорите в съвместното предприятие „Южен поток“, пише днес „Ведомости“.
Изданието припомня, че първите договори по проекта двете страни подписаха през 2008 година, но през 2009 новото правителство на България реши да преразгледа всички енергийни проекти с Русия. Мениджърите на „Газпром“ заговориха, че газопровода може да се прокара и през Румъния, въпреки, че специалистите пресмятаха, че това ще е по-далеч и по-скъпо, добавя вестникът.
„Засега е рано да се прогнозира кой спечели от при този рунд на преговорите. Двете страни проавиха лоялност, но засега това са само договорености“, коментира за „Ведомости“ аналитикът Валерий Несторов. Предстоят още трудни преговори за цената на газа. Преди всичко заради това, че Русия реши да продължи преговорите с Румъния за подготовка на технико икономическата експертиза за строителство на румънски участък на „Южен поток“. Пък и България не се отказва от алтернативния газопровод „Набуко“, добавя експертът.
До края на годината, както пише „Коммерсант“ подобен договор може да бъде подписан и с Австрия. Според вестникът, България три години не се съгласяваше с условията на „Газпром“ и създаването на съвместното предприятие ще струва на Русия увеличаването на стойността на транзита през нейната територия три-четири пъти. Според анализаторът Максим Шейн от „Брокеркредитсервис“ с подписването на двете споразумения Русия има всички шансове да построи газопровода по-рано от „Набуко“ и да вземе всички свободни потребители в южната и централна Европа. Впрочем, според експертът, това засега е полуфинал, тъй като до сега „Южен поток“ все още няма разрешение за полагането на тръбите по дъното на Черно море.
Експерти, анкетирани от „Независимая газета“ също смятат, че подписаните с България документи все още не означават зелена светлина за началото на строителството. Според аналитикът от списание „Разведка и добыча“ Михаил Крутихин към неопределеността за съдбата на проекта се прибавя и факта, че много страни-участнички до неотдавна бяха на границата на фалита и въпросът за търсенето на инвестициите не е никак лесен. „Русия подписа с България цяла колекция договори и по друг проект – нефтопровода „Бургас- Александруполис“, но строителството му не се е придвижило от изходната точка“, припомня Крутихин.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *