Руската централна банка повиши основната лихва до 10,5%

Съветът на директорите на Руската централна банка (РЦБ) повиши основния лихвен процент с един процентен пункт до 10,5%, съобщава ТАСС.

Решението идва на фона на очакванията за ускоряване на инфлацията, се посочва в прессъобщението на регулатора след заседанието. Повишението е петото поредно от началото на годината, в рамките на която ставката бе вдигната от 5,5% до 10,5%.

Анкетирани от ТАСС финансови анализатори прогнозираха повишение на лихвата с мининум 1 процентeн пункт – такова мнение са изразили 12 от 16 запитани експерти.

~ На предишното заседание на 31 октомври централните банкери взеха решение да вдигнат лихвата по-рязко – с 1,5 процентни пункта до 9,5%.

Според оценката на регулатора инфлацията в Русия през 2014 година ще възлезе на около 10%, а през първото тримесечие на 2015 г. е възможно да надхвърли 10%. Отслабването на рублата ще продължи да оказва влияние върху цените на стоките и услугите в близките месеци, смятат от централната банка.

В случай на продължаващо засилване на инфлационните рискове РЦБ ще продължи да вдига основната ставка.

През третото тримесечие руската икономика забави оборотите с по-малко в сравнение с очакванията на анализаторите, след като по-добрата реколта засенчи спадащите цени на петрола и влиянието на санкциите заради кризата в Украйна.

В периода от юли до септември брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се увеличи с 0,7% на годишна база, след като нарасна с 0,8% през второто тримесечие. Резултатът бе над медианната прогноза на икономистите за ръст от 0,3%.

Непоследствено след решението на Руската централна банка един щатски долар се разменя за 54,977 рубли при дневно покачване от 0,20 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *