Руската централна банка разхлаби още валутния коридор на рублата

Рублата продължава с колебливите си движения, след като миналата седмица Руската централна банка разхлаби още валутния коридор, в който тя се търгува, пише MarketWatch.

В края на основната търговска сесия в петък финансовата институция увеличи с 5 копейки търговския диапазон на руските пари до 37,30-46,30 рубли спрямо еврото и долара.

Централната банка оставя курса на рублата да плава в определени граници, като започва да продава долари и евро, за да смекчи поевтиняването на рублата, когато тя се приближи до пределната граница на поставените ограничения. Коридорът се измества автоматично с 5 копейки, когато интервенцията е в размер на 350 млн. долара.

Така от началото на октомври банката покачва 38 пъти границата на валутния коридор и е похарчила около 13,35 млрд. долара, за да ограничи свободното падане на рублата. Освен на западните санкции, поевтиняването й се дължи и на спада в цените на петрола.

Освен това от централната банка съобщават, че само на 16 октомври от валутните резерви са били похарчени 2,118 млрд. долара, за да се осигури подкрепа за понижаващата се стойност на руските пари.

Към 12:47 часа българско време един долар се разменя за 40,8835 рубли. Водещият руски борсов индекс MICEX пък отчита спад от 0,20% до 1 381,92 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *