Руска банка купува български дълг

Атрактивните нива на доходност по българския държавен дълг карат чуждите инвеститори да поглеждат и към първичния пазар на ДЦК. Обемите, които чужденци притежават, не са се променили значително, но на последния аукцион, проведен във вторник, 23 септември, се включи базираната в Москва Международна инвестиционна банка (International Investment Bank). Тя придоби близо 25% от държавните облигации, или 8.75 млн. евро.

Пред „Капитал Daily“ от трежъри отдела на институцията потвърдиха информацията, като обясниха, че интересът им към България е мотивиран не само от мисията на банката да подпомага страната, която е неин член, но и от атрактивните нива на доходност спрямо поемания риск.

Прогнозите на експерти от пазара са, че това няма да остане изолиран случай, имайки предвид ниските лихви в Европа и че в бъдеще може да се активизират и други чуждестранни инвеститори, което би помогнало на държавата да се финансира при по-изгодни условия. В момента чужди инвеститори държат около 100 млн. лв. от вътрешния дълг.

Чисто технически чуждите инвеститори вече могат да участват много по-лесно на аукционите чрез българските им партньори, които са първични дилъри. Улеснението беше направено в края на миналата година, когато депозитарът на Българската народна банка (БНБ) бе включен като спомагателна страна в разплащателната система TARGET2. Най-общо казано, това е мрежата, която свързва депозитари на страни от Европейския съюз. Още тогава експерти препоръчаха държавата да заложи повече еврови емисии в календара си, тъй като чуждестранните инвеститори предпочитат инструментите, деноминирани в тази валута, и това би привлякло интереса им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *