Руските акции ще стават все по-привлекателни

През 2008 г. инвеститорите ще продължат да изкупуват руски акции, смятат анализаторите. Най-оптимистичната прогноза е на „Ренесанс капитал“: индексът РТС може да достигне 3000 пункта, пише „Ведомости“.

От началото на годината индексът РТС се е покачил с 18%. Засега пазарът оправдава очакванията на анализаторите – мнозинството очакваха растеж на индекса с 15-20%.

Анализаторите са също толкова предпазливи в прогнозите си и за следващата година: в „Тройка Диалог“ смятат, че индексът РТС ще достигне 2800 пункта, в „Уникредит Антон“ – 2659 пункта, в „Ренесанс капитал“ посочват диапазона 2750-3000 пункта.

Ралито ще продължи до президентските избори, след това е възможно минимално фиксиране на печалбите, а по-нататък ще започнат да работят икономическите фактори, смята стратегът от „Ренесанс“ Ованес Оганисян.

Инвеститорите ще продължат да купуват руски активи на фона на високите цени на суровините и растящото вътрешно търсене, което ще увеличи печалбите на компаниите, разсъждава стратегът на „Уникредит Антон“ Юлия Бушуева.

Основно три сектора ще осигурят растежа на пазара: инфраструктура, газодобив и компании, удовлетворяващи вътрешното потребление, смята стратегът от „Тройка“ Кингсмил Бонд. Фаворитите на „Ренесанс“ са петролен бизнес, банки, селско стопанство и отново инфраструктура и вътрешно потребление, заяви Оганисян.

През 2008 г. в Русия ще започне ускорен растеж на цените на енергоносителите, което е изгодно за газовите и въгледобивните компании, смятат в „Тройка“, препоръчвайки акциите на „Газпром“, „Новатек“, „Белон“, и „Распадская“. „Ренесанс“ смята петролните компании за бенефициери на високите цени на суровини, а банковият сектор ще спечели от посредничеството между нарастващите разходи на бюджета и публичния сектор, заяви Оганисян.

„Уникредит Антон“ препоръчва книжа, които ще бъдат по-устойчиви в случай на мащабна корекция и ще позволят да се спечели от икономическия потенциал на Русия: „Газпром“, „Норилски никел“, РАО ЕЕС и „Сбербанк“. Потребителският бум ще обхване регионите – през 2008 г. на тях ще се пада 75% от растежа на приходите на компаниите, ориентирани към вътрешния пазар, отбелязва Бонд.

Неговите фаворити – „Урса банк“, „Магнит“, МТС и др. От инфраструктурния бум ще спечелят ГАЗ и „Камаз“, смята Оганисян, и „Северстал“, според Бонд. „Трудно е да се намери толкова привлекателен фондов пазар, като руският. Руските компании са оценени евтино и всички предпоставки са за повишаване на тренда през следващата година“, възхищава се Айварас Абрамявичус от фонда „East Capital“.

Той смята, че са привлекателни газовите компании и всичко, свързано с вътрешно потребление: мобилни оператори, банки, търговски мрежи. Генералният директор на УК „КИФ фортис инвестмънтс“ Владимир Цупров също харесва потребителския сектор, телекомуникационните и газови компании.

Главният риск през 2008 г. е рецесията в САЩ, свиването на carry trade /сделка, при която инвеститорите се стремят да спечелят от разликите между основните лихвени проценти/, предупреждава Бонд.

Глобалната криза на ликвидността е далеч от приключване, волатилността на фондовия пазар ще се запази, но Русия е сравнително защитен пазар, благодарение на бързия икономически растеж, основаващ се на вътрешното търсене, и слабата зависимост от външни източници на финансиране, отбелязват от „Уникредит Антон“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *