Руските газови доставки за Европа са спрени напълно

Руските газови доставки за Западна Европа са спрени напълно тази нощ, съобщи чешката компания вносител Ер Ве Е Трансгаз (RWE Transgas), цитирана от Ройтерс.
Говорител на компанията посочи, че от полунощ основният газопровод от Изток е затворен. Газовото кранче е спрянооще за Словакия, Австрия, Унгария, Италия, уточнява ВВС.
Още във вторник в газоразпределителния център в Баумгартен постъпваха едва 10% от договорените обеми на руски газ, уточни говорителят на енергийния концерн OMV Михаела Хубер.
Рано тази сутрин бяха прекратени доставките на газ през единствената работеща газоизмерителна станция „Суджа“,потвърди и говорителят на украинската компания „Нафтогаз Украйна“ Валентин Землянски.
От чешката газова компания все пак са били готови за подобен сценарий и преминават на алтернативни източници, както и на запасите, с които страната разполага. Спасение за чехите е тръбопровода, който им доставя синьо гориво от Норвегия.
Старият континент се изправя пред жестока енергийна криза посред зима. Температурите на места достигат рекорди, като до края на седмицата се очаква нова вълна от студ, коментира Ройтерс.
Все пак, появяват се някакви знаци за постигане на компромис и от двете спорещи за цената на природния газ страни, тъй като преговорите ще бъдат подновени в следващите дни.
Европейският съюз, който си доставя една четвърт от природния газ от Русия, продължава с апелите подаването на суровината да бъде възстановено, преговорите между Киев и Москва да бъдат незабавно възстановени и да се стигне до удачен вариант за всички страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *