Руските олигарси въртят $145 млрд.

Абрамович вече не е най-заможен в родината си

Губернаторът на Чукотка Роман Абрамович вече не е най-богатият руснак, твърди сп. „Финанс“. То се опитало да направи списък на всички руснаци със състояние над 2 млрд. долара. Топдесетката притежава общо 145 милиарда долара, става ясно от класацията, която обаче няма връх.

Кой е изместил от челото Роман Абрамович не е ясно.

Навярно някой от металурзите вече е №1

и по-точно тези, който си поделят норилския никел – Владимир Потанин или Михаил Прохоров. Възможно е пръв по богатство да е станал Владимир Лисин, шеф на Новолипецкия металургичен комбинат, заради рекордните цени на цветните метали през 2006 г. Това предположение се изказва в изследването, което ще бъде публикувано в новия брой на списанието на 12 февруари.

Миналата година съществено са увеличили капиталите си предприемачите в търговията, големите инвеститори в строителството и недвижими имоти, така че е възможно Михаил Фридман от „Алфа Груп“ да е новият лидер сред руските новобогаташи. Общо състоянието на първата десятка се е надуло с 53% само за година или към предишните си 95 млрд. богатите са добавили още 50 млрд. долара.

В класацията на милиардерите продължават да се влизат нови звезди, които са направили пари, тръгвайки от абсолютната „нула“.

Сред тях е Рустам Тарико

с 4,3 млрд. долара, натрупани с „Русский стандарт“, застрахователят Данил Хачатуров от „Росгосстрах“ с 1,3 млрд. и още 8 късметлии. Единствената дама сред милиардерите в зелено е жената на московския кмет Лужков – Елена Батурина. Нейният капитал за година се е утроил до 6 млрд. долара.

32 от милиардерите са депутати в Държавната дума или в горната камара – Съвета на федерациите, двама управляват региони – Абрамович, който още не е получил знак от Путин, че може да изостави Чукотка, и Арсен Каноков, президент на Кабардино-Балкарската република.

Съществената промяна в днешните руски супербогаташи е в послушанието. Тихо и мирно притежателите на десетки милиарди като Виктор Векселберг, Михаил Фридман и Олег Дерипаска – най-беден в тази тройка с неговите 7,8 млрд., си извлякоха урок от случая „Ходорковски“, коментира „Зюддойче цайтунг“.

Олигарсите

на крака

при Путин

Стегнати и лъснати, заедно с няколко свои колеги те пристигнаха във вторник вечерта на традиционната среща с руския президент в Кремъл. Всяка година той приема върхушката на руския Съюз на индустриалците и предприемачите, известен като „профсъюза на олигарсите“. Само преди 4 г. звездата на това отбраното общество бе Ходорковски, пише „Зюддойче цайтунг“. Притежателят на нефтената компания ЮКОС блестеше и като най-богат. Но понеже сбърка и поиска сметка за делата на държавната „Роснефт“, придобила някак странно „Северная нефт“, пък и се замисляше за политическа кариера, замина на „почивка“ в Сибир, коментира изданието.

Точно преди тазгодишната вечеря на олигарсите в Кремъл нови обвинения бяха повдигнати срещу Ходорковски, неправдоподобни даже за руски олигарх – че бил изпрал 23 милиарда долара. Но ефектът е изчислен и Путин спокойно

раздаде новите задачи

които слагат началото на нова линия в руската икономика: да мине на други релси, да престане да изнася суровина, а само висококачествена преработена продукция. Олигарсите трябва да не се задоволяват с простата експлоатация на природните богатства, а да преминат към създаване на мощна преработвателна индустрия, твърди „Зюддойче цайтунг“. Бизнесът веднага отвърна, че поддържа новия курс. Само председателят на „профсъюза“ Шохин прогнозира, че индустриализацията ще отнеме поне 7-10 г. и стотици милиарди долари. Но всички вече знаят, че трябва да се вслушват внимателно в патриотичните поръчения и да работят за благото на Русия. За разлика от Березовски и Ходорковски – единствените ярки изключения, другите приеха новите правила на играта. И най-добрият пример според германското издание е слезлият от върха на богаташката класация Роман Абрамович. Той също като Березовски си живее в Лондон, но никой не се опитва нито да го убива, нито да го топи за убийство. Поддържа прекрасни отношения с Путин и се отказа от своята „Сибнефт“ в полза на концерна „Газпром“. Така не само избягна спорове и заточения, но и

забогатя с още 13 млрд.

Искаше да си подаде оставката от губернаторството на Чукотка, където хвърля много средства, но не му позволиха и той продължава да я управлява, макар и отдалеч. Дерипаска и Векселберг обединиха алуминиевите си компании в гигант, но след като посветиха в намеренията си Путин и изчакаха одобрението. Затова и след срещата в Екатерининската зала президентът изпрати гостите си с думите, че се надява конструктивния тон в отношенията да продължи, заключава „Зюддойче цайтунг“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *