Руският газ категорично заобикаля България

Президентът на Русия Владимир Путин по никакъв начин не включва България в плановете си за нови газопроводи до пазарите в Европа.

Възможността за създаването на европейски газов хъб на турско-гръцката граница ще зависи от желанието на ЕС. От своя страна Русия е готова да работи в тази насока, заяви Владимир Путин.

„Искат ли /европейските пазари/ да имат устойчиви, гарантирани достави на енергоресурси от Русия, от които така се нуждаят, и без транзитни рискове? Чудесно, тогава ние ще работим. Тогава може през Гърция да се излезе в Македония, по-нататък може да се стигне и до Сърбия. Може пак да се стигне до „Баумгартнер“ в Австрия. Не искат, няма да правим нищо“, категоричен е руският президентът.

Очевидно планираните от „Газпром“ пътища за руския газ заобикалят България, която Путин определи като основен виновник за прекратяването на проекта „Южен поток“.

Що се отнася до Турция, Путин заяви, че икономиката ѝ расте и се нуждае от допълнителни ресурси.

„Сега турските партньори поставят въпроса да се увеличат доставките най-вече за вътрешния пазар. Какво, да отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с ценовата формула, с графика на доставките. Ние сме наясно техните потребности“, категоричен е Путин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *