Руски министър: Отказ от ”Северен поток-2” = изстрел в крака

Ако не бъде продължен проектът за разширяване на газопровода „Северен поток“, то това би било „изстрел в крака“, заяви руският икономически министър.

С проекта се предвижда удвояване на газовите доставки от руското балтийско крайбрежие за Германия чрез заобикаляне на Украйна. „Неизпълнението му би било изстрел в крака от страна на тези, които биха искали да го направят“, казана брифинг в Брюкселруският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от световните агенции и БТА. „Става дума за енергийния баланс на Европа, гарантиране на сигурността на доставките, това са въпроси от първостепенна важност“, добави руският министър.

Тристранните търговски преговори между Русия, Украйна и ЕС в белгийската столица приключиха без резултат. Проектът „Северен поток-2“ не отговаря на правилата на ЕС за диверсификация на енергийните доставки и ще подкопае ролята на Украйна като като транзитна страна, заяви преди дни председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Лидерите на страните от ЕС обсъдиха проекта на срещата си миналата седмица, но решението за него трябва да вземе Европейската комисия. Комисията вече даде оценка, че проектът ще увеличи енергийната зависимост на ЕС от руския газ, каза Туск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *