Руснаците: Бургас-Александруполис е кокошка, която снася златни яйца

Министър Дянков е обсъдил с руска делегация текущото състояние на проекта за изграждане на нефтопровода Бургас – Александруполис. Проектът за нефтопровод “Бургас-Александруполис“ ще донесе значителни бонуси не само на Русия, както обикновено се смята, а и на тези страни, където той ще бъде реализиран. Това е кокошка, която снася златни яйца.
Това каза пред журналисти вчера Владислав Емилиянов, генерален директор на “Транс Болкан Пайплайн“, фирма, която прави предпроектното проучване на проекта.
В Министерството на финансите се проведоха срещи между екипа от българска страна и руска делегация, представена от партньори в проекта за изграждане на нефтопровода Бургас-Александруполис, посочват от ведомството.
На срещата, инициирана от руските партньори, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и българският екип са били запознати с текущото състояние на проекта.
Изграждането на тръбата ще донесе не само работни места, но и ще привлече български фирми в строителството, счита Емилянов.
Компанията, която ще строи петролопровода, има намерение да инвестира в България около един милиард евро.
Стратегията на компанията е да се разработи такъв проект, че да се изключи екологичният риск. Готови сме да плащаме повече пари, но да се изключи всеки риск за околната среда, подчерта той. За подготовката на екологичните оценки досега са изхарчени около 15 млн. евро, каза Емилиянов.
Представителите на руската делегация са отправили покана в отделна среща да представят на българския екип по-подробна презентация относно предложения от тяхна страна модел на финансиране на проекта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *