Руснаците вече не са най-добрите туристи в България

Туристите от Великобритания са били най-щедри в покупките си при търговци в България през активния ски сезон на 2015 г., показват данните на Visa Европа.

Британците са увеличили разплащанията с карти с 25% през изминалия спрямо предходния сезон до 8.6 млн. евро, измествайки руснаците от челната позиция по изхарчени средства. Броят на транзакциите от британските туристи е нараснал с 27% и е надвишил 105 хиляди.

Голямата изненада през изминалия зимен сезон са турските туристи. През активния ски сезон на 2015 г. те са изхарчили с карти Visa при търговци в България 7.15 млн. евро, което е с 52% повече спрямо предходния сезон, броят на транзакциите се е увеличил с 23%. Турските скиори изпреварват по тези показатели и руските, и гръцките туристи през ски сезона.

Въпреки нестихващата политическа криза в другата ни южна съседка, гръцките туристи са направили при търговци покупки, които са се увеличили с 25% през изминалия сезон до 6.5 млн. евро, а броят на транзакциите е нараснал с 37%.

Руските туристи са единствените, при които се отчита спад на сумата на разплащанията и броя на транзакциите. Това може да се приеме като своеобразен признак за отлива на руските туристи от българския пазар.

През изминалия ски сезон покупките, които те са направили с карти Visa в България са намалели с 45% до 4.48 млн. евро, като броят на транзакциите се е понижил с една трета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *