Руснаците обръщат спестяванията си в чужда валута заради историческия спад на рублата

Все повече руски граждани обръщат спестяванията си в золари и евро, след като рублата удари ново историческо дъно. Руснаците търсят алтернативна валута, в която да държат депозите си, макар че Централната банка всякак се опитва да стабилизира руската национална валута.
Броят на руснаците, които са прехвърлили спестяванията си в чужда валута заради инфлацията на рублата през септември е нараснал чувствително, показва доклад на Руската централна банка. Най-големата кредитна институция в Русия – OAO Sberbank, отбеляза първият спад на депозитите в рубли от май насам, а същевременно рублата удари ново дъно, в сравнение с долара, в края на миналата седмица. Депозитната база в чуждестранна валута се е повишила до 19,4 на сто спрямо нивото от 17,4% през декември 2013 г. По последни статистически данни на Руската централна банка към месец октомври, депозитната база на кредитните институции се е свила с 33,9 млрд. рубли, което прави 840 милиона долара.
Инвеститорите през последните шест години разчитаха, че управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина ще вземе мерки за увеличение на лихвените проценти, след като бяха налети около 6 млрд. долара в допълнителна ликвидност. Очакванията бяха политическите лидери да подкрепят доверието на потребители и инвеститори в руската валута. Централната банка обаче не успя да предотврати обезценяването на рублата. Същевременно руската икономика е застрашена от навлизане в рецесия, заради санкциите и кризата в Украйна.
Понижението на рублата е особено чувствително през последния месец, след като санкциите на ЕС и САЩ засегнаха повечето руски компании. Сред тях са най-голямата руска петролна и газова компания OAO Rosneft, както и финансовата институция Sberbank. Спадът на руската национална валута стана още по-голям, след като цената на петрола спадна до нива под 90 долара за барел. Това изправя пред негативни перспективи приходната част на руските държавни финанси. За пръв път миналата седмица местната валута в Русия достигна и премина историческите нива от 40 рубли за долар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *