Руснаците се запалиха по домашно производство на „санкционирани“ храни

Хиляди граждани на Русия започнаха да приготвят в домашни условия редица „санкционирани“, вносни продукти, след като те изчезнаха от магазините.

От момента на въвеждане на забраната върху вноса на много хранителни стоки от САЩ, Канада, ЕС и Австралия търсенето на информация за производството им в домашни условия се е увеличило многократно, отчита руската търсачка Яндекс, съобщава izvestia.ru.

Въпросите как да си направим вкъщи пармезан са нараснали 5 пъти, прошуто – 4 пъти, хамон – 3 пъти, а моцарела – 2 пъти, сочат данни на инструмента Wordstat на Яндекс.

Освен това хората са започнали да се интересуват много повече в Интернет как да приготвят хляб, кетчуп, пица и кьопоолу.

Според експерти руснаците са се увлекли от кулинарията, включително на храни, които вече не могат да се намерят по магазините, най-вече заради забраната за внос и икономическото положение в страната.

От Яндекс посочват, че в момента получават средно 1 631 търсения месечно за това как да бъде приготвена моцарела вкъщи, като се включват всички варианти, например „моцарела от мляко в домашни условия“ или „производство на моцарела в домашни условия“.

За пармезана търсенията достигат средно 436 месечно, например „как да приготвим пармезан в домашни условия“ или „рецепта за пармезан в домашни условия“. 300 са търсенията месечно за това как да бъде приготвено „синьо“ сирене вкъщи.

Руснаците питат в „Яндекс“ и как да приготвят „сирене маскарпоне в домашни условия“, сирене „камамбер в домашни условия“ (където ръстът в сравнение с юли 2014 г. е 9 пъти).

Това се отнася и за редица други продукти, с които те вече свикнаха, но сега не могат да си купят в магазините, или пък са доста скъпи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *