Руснаците теглят парите си от банките

Руски граждани са изтеглили в петък, 25 февруари, рекордните 1,4 трлн. рубли. Това съобщи днес на страницата си във „Фейсбук“ в. „Комерсант“, достъпът до чиито сайт от няколко дни е подложен на хакерски атаки.hotpoint-news.com

 

Предишният рекорд в тегленето на налични средства от руските банки, отбелязан на 24 февруари, е надминат 12,5 пъти, информира РИА Новости, позовавайки се данни на Руската централна банка (РЦБ), информира pariteni.bg.

По-рано централната банка съобщи, че е увеличено предоставянето на пари кеш на банките за зареждане на банкомати на фона на нарасналото търсене.

РЦБ реши днес да повиши водещата си лихва до 20 процента с цел поддържане на финансовата и ценова стабилност и защита спестяванията на гражданите от обезценяване, припомня „Комерсант“.

istock
istock

Европейският съюз съгласува по-рано замразяване на активите на РЦБ, което ще засегне около половината от златно-валутните резерви на институцията, посочи Еврокомисията. Мярката е част от санкциите, наложени заради инвазията в Украйна. Великобритания и САЩ също обявиха, че забраняват финансовите операции с РЦБ и руското министерство на финансите.

Ръководителката на РЦБ Елвира Набиулина увери, че банките изпълняват и ще продължат да изпълняват задълженията си към клиентите, предаде ТАСС.

„Всички средства по сметките са запазени, всички операции за клиентите са достъпни“, каза тя на пресконференция след заседание на съвета на директорите.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *