Руснаци купуват жилища на килограм в Слънчев бряг

Брокери отчитат срив на пазара на имоти в Слънчев бряг. Икономическата ситуация, презастрояването и лошата инфраструктура изгониха купувачите и цените паднаха драстично. Много от сделките се сключват при 50% по-ниска цена от предварително обявената, съобщава bTV.
Според брокерите, руски и израелски компании се възползват от напрежението на пазара и изкупуват жилища в курорта почти на килограм. Те плащат в брой и диктуват цената. Така при стабилизиране на пазара, те ще реализират висока печалба.
Масовото застрояване и невъзможността на строителните фирми да завършат обектите, които са започнали, принуждава инвеститорите да ги продават на безценица. Това е причина за предлагането на имоти на цена почти на себестойност, понякога и под тази. Само и само да се придобият средства, с които да бъде завършен незавършеният обект,твърди Иван Червеняков, управител на фирма за недвижими имоти.
Друга причина за свръхпредлагането, което допълнително сваля цената, е оттеглянето от пазара на ирландците и англичаните, които от купувачи се превърнаха в продавачи на имоти.
В случая няма никакво значение цената, на която са ги придобили. Има значение цената, която им се предлага. В този смисъл, те са готови да ги продадат и на половината от цената, на която са ги закупили, каза Червеняков.
В момента жилища в Слънчев бряг струват по-евтино от апартаменти в крайните квартали на Бургас. Висока цена държат единствено луксозните имоти с добра локация край морето и допълнителни екстри.
От консулската ни служба в Москва съобщават, че през тази година се издават средно по 350 индивидуални визи дневно – на собственици на недвижими имоти и на руски бизнесмени.
Брокери на недвижими имоти казват, че в замръзналия кризисен пазар 80% от бизнесът им е с руснаци. Търсят се както луксозни имоти по Черноморието и в зимните ни курорти, така все по-често и жилища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *