Русов: ”Убиец” на Луканов можеше да е всеки

Това можеше да се случи с всеки човек – българин, украинец или руснак. На моето място можеше да бъде всеки. Това заяви Александър Русов, украинецът обвинен за убийството на Луканов, в предаване на bTV „Тази неделя“.

В продължение на седем години той беше сочен за физическия убиец на бившия премиер Андрей Луканов. Заедно с други четирима беше обвиняем по едно от най-шумните дела на прехода – това за разстрела на премиера.

Делото имаше много обрати. Първоначално обвиняемите получиха осъдителни присъди, но след като се разбра, че по време на следствените действия над някои от тях е упражнено насилие, това компрометира събраните доказателства и самопризнания. Така се стигна до оправдателна присъда за Русов.

„Хванаха ме в Украйна, пребиха ме и ме закараха по незаконен начин в Русия. От там не натовариха на кораб и ме докараха в Бургас. След това ме обвиниха в най-невероятното убийство – това на Андрей Луканов. Дори не мога да кажа защо се случи това”, разказа той.

Русов е категоричен, че преди делото не е познавал никой от обвиняемите и не е знаел за убийството на Андрей Луканов. „Разбира се, сега знам всичко за тях”, каза той. През този бурен период Русов се занимавал с бизнес – купувал и продавал различна стока. И тогава започва седемгодишният кошмар.

Разказва, че многократно му е оказван психически натиск. Предлагали му да поеме вината и след 12 години щял да бъде на свобода. Той обаче отказал, защото знаел, че е невинен. „Заплашиха ме, че ако не се призная за виновен, ще убият сина ми Едуард. И сега не знам как намерих сили да твърдя, че не съм виновен”, сподели украинецът.

„Господ да благослови тези три жени, които преразгледаха цялото дело на втората инстанция. Аз разбрах, че правосъдието в България е справедливо. Винаги съм вярвал, че то ще осъществи истината”, коментира Русов по повод оправдателната си присъда. „Бях убеден, че ще изляза, защото знаех, че Бог няма да ме остави”, допълни той. Той пише книга за това, което е преживял. Подготвя и собствена версия за убийството на Луканов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *