Ръстът в еврозоната по-висок от очакваното

Икономическият ръст в еврозоната се забавя наполовина през последните месеци на миналата година, но все пак изпреварва ръста на САЩ и показва по-скоро постепенно, отколкото силно забавяне на икономиката.
БВП на 15-те ‘стари’ членки на ЕС се увеличава повече от очакваното с 0.4% за четвъртото тримесечие на 2007 г., според статистическия център Eurostat, след ръст от 0.8% за предишното тримесечие.
Ръстът бе подкрепен от доброто икономическо развитие на Холандия и Испания, докато в Германия и Франция имаше забавяне.
Последните данни показват, че силното евро, по-високите лихвени ставки и глобалната кредитна криза оказват влиянието си и анализаторите предупреждават, че тези фактори биха засегнали ръста през годината, особено ако САЩ изпадне в рецесия.
Икономистите, обаче смятат, че рецесия в еврозоната няма да има, а ръстът за 2008 г. може да е в рамките на традиционните около 2%.
Въпреки ясните знаци за издишащия балон на недвижимите имоти в Испания, икономиката там бележи ръст от 0.8% за четвъртото тримесечие на 2007 г. Холандската икономика бележи ръст от 1.2%, което обаче е понижение от нивото 1.9% по-рано.
Италианската икономика се свива в края на миналата година, макар че не са публикувани официални данни поради продължаващите промени в статистиката.
Икономиката в САЩ бележи ръст от 0.2% за четвъртото тримесечие на миналата година.
Тези цифри обясняват решението на ЕЦБ от миналата седмица за възможни намаления на лихвите по-късно през годината.
Германският БВП нараства с 0.3% през четвъртото тримесечие, което е по-малко в сравнение с третото тримесечие, когато ръстът е 0.7%. Статистическият център обяви, че потреблението е намаляло, а ръстът е иницииран от износ и инвестиции в машини и екипировка.
Ръстът във Франция отново отразява германския и се понижава до 0.3% за четвъртото тримесечие. Забавянето може да засили политическата криза в страната, свързана с Никола Саркози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *