Ръстът на БВП е 7,1% за второто тримесечие

7 процента икономически растеж на България през второто тримесечие на 2008 година спрямо същия период на миналата година, това показват данните на Националния статистически институт

15,944 милиарда лева е произведеният брутен вътрешен продукт за месеците април, май и юни, докато за първите шест месеца на годината цифрата достига 29,427 милиарда лева, съобщи Тодор Тодоров, директор на Дирекция „Макроикономическа статистика” в Националния статистически институт.

При отделните сектори най-висок е ръстът на аграрния отрасъл, чиито дял в БВП се увеличава с 11,7 на сто в сравнение с второто тримесечие на миналата година. Според експертите от статистиката причина за това увеличение е добрата реколта от пшеница, ечемик и овес.

Делът на производството на мляко и яйца е намалял за периода с около 5 процента. Отново се наблюдава търговски дефицит за второто тримесечие на годината в размер на 4,267 милиарда лева. За полугодието външнотърговското салдо е с отрицателен знак от 8 милиарда лева.

Инвестициите за април, май и юни тази година са 28,6 на сто повече от трите месеца на 2007 година, съобщиха още от статистиката. Като цяло експертите отчетоха задържане темпа на растеж на инвестициите.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *