Ръстът на борсата в Китай предизвика поскъпване на петрола

Цената на петрола започна новата седмица с повишение. То се дължи основно на оптимистичните настроения на борсата в Китай, където днес бяха публикувани добри корпоративни новини, съобщава Bloomberg.
Причина за борсовия ръст в азиатската държава станаха отчетите на компании от сектора на машиностроенето катo Sany Heavy Industry и Changsha Zoomlion Heavy Industry Science&Technology Development, които са успели да постигнат силен ръст в печалбите си за първото полугодие.
„През следващата година цената на петрола ще бъде по-висока заради силния ръст на търсенето в развиващите се страни и намаляващото предлагане на петрол“, смята Нийл Бевридж от Sanford Bernstein в Хонконг, цитиран от Bloomberg.
Днес цената на петролните контракти с доставка през октомври се повишава с 0,3 на сто до 74,10 долара за барел, макар на по-ранен етап от търговията котировките да се движеха с ръст от 0,7 на сто.
По този начин черното злато се отлепи от шестмесечното дъно, регистрирано в края на миналата седмица. Тогава петролът с доставка през септември отстъпи до 73,46 долара за барел, а пък за цялата седмица котировките се смъкнаха с 2,6 на сто.
Тази сутрин в Лондон петролът от сорта брент повишава цената си с 0,23 на сто до 74,43 долара за барел.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *