Ръстът на заетоста в САЩ доведе до ръст на печалбите на фондовите пазари

Европейските и американските акции поскъпнаха до най-високите си стойности в петък, 6 юни, след като бяха публикувани данни за неочаквано повишение на заетостта в САЩ през май. Днес, 9 юни, азиатските акции също се движат нагоре. Данни за ръст на японската икономика и китайският износ допринесоха за подобряване на перспективите пред глобалната икономика, съобщава Bloomberg.

Индексът Stoxx 600 се покачи с 0.7% до 347.30 пункта в петък. Бенчмаркът се повиши с 0.9% през седмицата до 6 юни, след като ЕЦБ обяви, че намалява лихвените проценти, както и, че отпуска пакет от евтини кредити за банките от еврозоната. Индексът отчете ръст за 8-а поредна седмица, най-дългата му подобна серия от лятото на 2012 година, когато президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че „ЕЦБ е готова да направи всичко, за да запази еврото.“

Европейските акции се покачиха до рекордни стойности още в четвъртък, 5 юни, когато Драги обяви серия от рефинансиращи операции за 400 милиарда евро. Лихвеният процент по депозитите мина под нулата, до минус 0.1%, а основният лихвен процент беше понижен до 0.15%, като по този начин ЕЦБ се стреми да избегне опасността от дефлация в еврозоната.

Министерството на труда на САЩ публикува данни, според които 217000 души са били наети на работа през май. Това надмина прогнозните данни за ръст на заетостта с 215000 и внесе огромна доза оптимизъм на световните пазари. Безработицата в страната се е запазила на равнище 6.3% през петия месец на годината, спрямо прогнози за ръст до 6.4%.

Националните бенчмарк индекси се покачиха във всички западноевропейски пазари на 6 юни, освен в Исландия. CAC 40 и FTSE 100 отчетоха ръст от 0.7%. DAX нарасна с 0.4%.

Акциите на Commerzbank поскъпнаха с 4.1% до 12.29 евро. Главният изпълнителен директор на банката Мартин Блесинг коментира в интервю за вестник Neue Zuercher, че одитът на ЕЦБ няма да създаде никакви проблеми за втората най-голяма банка в Германия.

Италианските банки допринесоха за добрия резултат на европейските банки като цяло, след като доходността по 10-годишните бенчмарк облигации на страната се понижи до 2.764%, най-ниското равнище от повече от 20 години. Акциите на Banca Popolare di Milano Scarl скочиха със 7% до 72.7 евро цента, а тези на UniCredit SpA, най-голямата италианска банка -с 1.9% до 6.78 евро.

Централната банка на Ирландия отчете скок на цената на акциите си с 4.1% до 28.1 евро цента, след като доходността по бенчмарк облигациите на страната се сви до 2.438%.

Индексът Standard & Poor's 500 се покачи с 0.4% на 6 юни. Американският бенчмарк отчете седмичен ръст от 1.3%.

Крадитният рейтинг AA+ на САЩ беше потвърден от Standard & Poor's, което може да се тълкува като заздравяване на най-голямата икономика в света, почти три години след като рейтингът и беше понижен поради политически разногласия.

На азиатските борси днес, индексът MSCI Asia Pacific се покачи с 0.3% до 143.74 пункта към 11:17ч. в Хонг Конг, като 9 от 10 индустриални групи в индекса бележат ръст. През седмицата до 6 юни бенчмаркът отчете ръст. Индексът е нараснал с 10% от най-ниската стойност за тази година, която беше достигнал през февруари, след като китайските власти облекчиха условията за обезпечаване при вземане на банков кредит.

Японският индекс Topix се покачи с 0.3%. БВП на страната за първото тримесечие се е увеличил на годишна база с 6.7% спрямо предходното тримесечие. Прогнозите на анализатори бяха за ръст от 5.6%, показва проучване на Bloomberg News.

Индексите Hang Seng и Hang Seng China Enterprises се покачиха с по 0.8%, а Shanghai Composite – с 0.5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *