Ръстът на китайската икономика подкопава пазарите

Държавни облигации

Фючърсните контракти върху щатските държавни облигации поевтиняха в четвъртък, след като инвеститорите прехвърлиха капитали във възстановяващите се фондови пазари. Преди отварянето на пазара облигациите в глобален мащаб отбелязваха покачване, главно поради притеснения около Китай. Данните показаха, че икономиката на страната се е разраснала с 11.1% за първото тримесечие, което инициира продажбите на шанхайската борса. Те впоследствие се пренесоха в глобален мащаб. Облигациите получиха известна подкрепа от новините, че молбите за помощи при безработица са намалели с по-малко от очакваното, но това не беше достатъчно да задържи спадането.

В отделен доклад Conference Board обяви, че водещите индикатори са отбелязали ръст от 0.1% за последния месец, след като за предходните два данните показваха понижаване. Като цяло данните досега сочат за по-слаб икономически ръст през летния сезон, особено предвид застоя в производствения сектор и в този на недвижимото имущество. Пазарът почти не реагира на обявяването на филаделфийския индекс на Фед, който отчита производствената активност в региона, след като данните показаха нулева промяна. По-интересен за инвеститорите беше компонентът „платени цени”, който се покачи до 24.3 спрямо предходните 21.8.

Ценни метали

Златото загуби близо 4% в четвъртък, затваряйки на практически най-ниското си ниво за седмицата. Катализаторът на понижаването бяха новините от Китай, които показаха по-силен икономически ръст спрямо очакванията, което означава, че правителството ще трябва да предприеме мерки за забавянето му. Металите започнаха негативното представяне още на шанхайската борса, където контрактът на медта приключи с limit down.

Данните, че китайския БВП е нараснал с 11.1% за първото тримесечие, при средни очаквания за ръст от 10.4%, подкопаха фондовите пазари, което впоследствие се пренесе и върху ценните метали. По-силният икономически ръст според голяма част от инвеститорите означава по-високи лихви, понеже правителството по всяка вероятност ще предпочете да задържи ситуацията под контрол. Ценните метали търсеха подкрепа в цените на петрола, но след като черното злато се срина с над 2%, стана ясно, че посоката с по-слаба съпротива ще е надолу. Среброто също отбеляза най-слабото си представяне от две седмици насам, като майският контракт загуби 1.7%. От гледна точка на физическото търсене, по данни на Nymex, количествата злато и сребро в складовете са били без промяна, докато медта е намаляла с 22 къси тона. Индексите, следящи комплекса на металите отбелязаха спадове в цената в четвъртък. Amex Gold Bugs и CBOE Gold Index загубиха по 2.8% а Philadelphia Gold and Silver Index приключи сесията с 2.6% по-ниско от предходната. Борсово търгуваните фондове не останаха по-назад, като StreetTracks Gold Trust ETF поевтиня с 1.2%, а iShares Silver Trust ETF и Market Vectors-Gold Miners ETF загубиха съответно 2.3% и 2.4%.

Енергийни суровини

Петролните фючърси пропаднаха с над 2% в четвъртък, затваряйки на най-ниското ниво за последните две седмици, след като новините за китайската икономика породиха опасения, че правителството ще покачи лихвите в страната, което ще се отрази на потреблението. Китайските индекси отбелязаха сериозни спадове, като Shanghai Composite загуби 4.5%, Dow Jones CBN 600 спадна с 4.8% а Hang Seng с 2.3%, което повлече и останалите азиатски пазари и в последствие Singapore Straits Time приключи със загуба от 2.3%. Евентуалната намеса на правителството в регулирането на икономическия ръст притесни трейдърите на петрол в четвъртък, понеже според предвижданията в близко бъдеще Китай и Индия ще изместят САЩ като най-голям потребител на черното злато. При евентуално „охлаждане” на икономиката подобни предвиждания остават малко вероятни за осъществяване в близко бъдеще. Добавяйки към негативния сентимент, консултантската компания IHS Inc, която преди дни приключи детайлното проучване на т.нар. Иракски Атлас, обяви, че запасите от петрол в страната могат спокойно да бъдат увеличени до 116 милиарда барела, което би ги направило третите по големина в света. Докладът също така отбеляза, че има много голяма вероятност за допълнителни 100 милиарда барела петрол, както и голямо количество природен газ, в пустинята в западен Ирак. Подобна информация означава, че при стабилна ситуация в страната Ирак може да произвежда близо четири милиона барела дневно, което е двойно повече от производството на страната в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *