Ръстът на руската икономика е 1.2%

Руското правителство обяви, че растежът на икономиката на страната през третото тримесечие е бил 1,2% спрямо същия период миналата година, като отново призна, че ще бъде трудно да постигне целевия темп от 1,8% за тази година, предаде Франс прес. Официалните данни на статистическия институт на Русия Росстат все още не са публикувани. Оценката на правителството сочи, че икономиката на страната се е забавила през лятото. През първото тримесечие на годината растежът бе 1,6% на годишна основа, а през второто – 1,2%.
Спрямо предходното тримесечие и с отчитане на сезонните фактори брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия бележи спад от 0,2%, уточни заместник-министърът на икономиката Андрей Клепач, цитиран от руските агенции.
Официалните статистически данни на Росстат вече показват лек спад на БВП през първото и второто тримесечие с отчитане на сезонните фактори, което кара някои икономисти да твърдят, че страната на практика е в рецесия. Правителството говори за „стагнация“ и се надява на съживяване в края на годината, което да му позволи да достигне годишен растеж от 1,8%, а това е доста под растежа за 2012 година – 3,4%, и за 2011 година – 4,3%.

Долната камара на руския парламент прие на първо четене проектобюджета на страната за 2014 година и за плановия период 2015-2016 година, информира ИТАР-ТАСС. Основните характеристики на бюджета за 2014 година са базирани на прогноза за обем на БВП от 73,315 трлн. рубли и равнище на инфлацията, което не надвишава 5%. За 2015 година тези цифри са съответно 79,66 трлн. рубли и 4,5%, а за 2016 година – 86,837 трлн. рубли и 4,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *