Ръстът на щатската икономика е над очакванията

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нарасна през последните месеци на 2021 г., като все още стабилните потребителски разходи помогнаха за стимулиране на растежа компенсираха ранните отрицателни въздействия от разпространението на варианта Omicron.

Икономиката на САЩ се възстановява до средата на 2021 г. - News.bg

Бюрото за икономически анализи (BEA) публикува първата си оценка за БВП за четвъртото тримесечие в четвъртък. Ето основните показатели от данните, в сравнение с консенсусните оценки, съставени от Bloomberg:

БВП за тримесечие на годишна база: 6,9% срещу очаквани 5,5%, 2,3% през третото тримесечие

Лично потребление: 3,3% срещу 3,4% очаквани, 2,0% през Q3

Основни разходи за лично потребление, тримесечие спрямо тримесечието: 4,9% срещу 4,9% очаквани, 4,6% през третото тримесечие, информира infostock.bg .

Растежът през четвъртото тримесечие се възстанови повече от очакваното от разочароващия темп на експанзия през третото тримесечие, когато БВП нарасна с 2,3% годишен темп – най-бавният му темп от средата на 2020 г.

Но въпреки краткото забавяне на БВП през третото тримесечие, икономическият растеж през 2021 г. беше стабилен, тъй като ваксинациите се засилиха в цялата страна и поведението на престоя вкъщи започна да намалява. За цялата 2021 г. БВП на САЩ нарасна с темп от 5,7%, което е най-бързото от 1984 г. И това отбеляза рязък обрат от свиването, наблюдавано в икономиката през 2020 г., когато БВП се сви с 3,4%.

Скокът в потребителските разходи през тазгодишния рекорден празничен сезон на пазаруване допринесе за печалбата през четвъртото тримесечие. Тъй като потребителите се опитваха да изпреварят забавянето на веригата за доставки и изчерпването на наличностите, разходите бяха изтеглени от типичния празничен период от ноември и декември до октомври. Това помогна да се повиши общото потребление през четвъртото тримесечие за последните три месеца на годината до темп, много над този от третото тримесечие, дори когато продажбите на дребно през декември се оттеглиха на месечна база.

Но още по-забележим през тримесечието беше скокът в частните запаси, тъй като компаниите работеха за попълване на доставките, изчерпани в ранната фаза на повторното отваряне, тъй като търсенето нарасна. Натрупването на частни запаси допринесе с 4,9 процентни пункта за основния скок на БВП от 6,9% и на свой ред беше водено от инвестиции в запаси от търговци на моторни превозни средства, се казва в доклада на BEA.

Бум на икономиката на САЩ през първото тримесечие на 2021-а - News.bg

Други области на икономиката обаче послужиха като пречка за БВП. Разходите за потребление на правителството извадиха около половин процентен пункт от основния БВП, отразявайки „намаление на разходите за отбрана за междинни стоки и услуги“, каза BEA. А плащанията за държавна помощ също намаляха през втората половина на годината спрямо първата, тъй като програмите за облекчение, свързани с COVID, намаляваха.

Нетната търговия имаше нетно неутрално въздействие върху БВП след пет последователни тримесечия на отрицателен принос, тъй като скокът на вноса — който се изважда от БВП — беше компенсиран от нарастването на износа през тримесечието.

В доклада беше заложен и още един знак за растяща инфлация, с широко разпространен недостиг на предлагане и повишено потребителско търсене, тласкащи цените. Индексът на цените на БВП нарасна с 6,9% – най-много от 1981 г. – за да надхвърли консенсусните оценки за печалба от 6,0%. А основните разходи за лично потребление (PCE) се ускориха, за да достигнат темп от 4,9% спрямо предходното тримесечие, в сравнение с 4,6% за третото тримесечие.

И както обикновено, последният тримесечен доклад за БВП служи като показател с поглед назад, улавящ икономическия импулс към първото тримесечие на 2022 г. Като се има предвид, че вариантът на Omicron, открит за първи път в САЩ много късно през ноември, забележителните въздействия от вируса бяха вероятно не е отразено в последния отпечатък на БВП.

Много икономисти очакват данните да отразяват забавяне на растежа в началото на тази година, тъй като по-нататъшното разпространение на Omicron намали активността и се усложни с други пречки за икономиката. Малко по-рано тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за американския и глобалния растеж тази година, позовавайки се на продължаващите предизвикателства във веригата на доставки, по-ниските очаквани фискални стимули след срива на мащабния пакет на президента Джо Байдън Build Back Better и оттеглянето на силно приспособими парични политики от Федералния резерв.

„Темпото на икономическия импулс се забави през последните седмици поради въздействието от варианта на Omicron“, пише Сам Булард, управляващ директор на Wells Fargo и старши икономист, в бележка преди доклада в четвъртък. „Като добавим изтичането на месечния данъчен кредит за деца и продължаващите предизвикателства пред веригата на доставки (труд, материали и транспорт), растежът на БВП през първото тримесечие изглежда се забави значително – ние искаме 2,9%“.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *