Ръст в цените на имотите в България от 20.5% през второто тримесечие

Цените на имотите в България са регистрирали повишение от 20.5% през второто тримесечие на настоящата година в сравнение със същия период на 2005 г., сочи изследване на базираната в Лондон агенция за недвижими имоти Knight Frank.

Това поставя страната ни на второ място по ръст на цените в сектора сред изследваните от агенцията 30 страни. Изпреварва ни само Латвия, където имотите в столицата Рига са поскъпнали за тримесечието с 45.3%.

В същото време страната ни се изкачва в сравнение с първото тримесечие с две позиции нагоре в класацията.

Макар и на второ място обаче като тенденция се очертава забавяне на ръста на цените на имотите в България. За сравнение през второто тримесечие на миналата година повишението е било 43.8% на годишна база. През същия период ръстът в цените на имотите в Латвия е възлизал на значителните 73.5%.

От британската агенция за недвижими имоти обясняват поскъпването в недвижимия сектор у нас с добрите пазарни условия и положителното въздействие на редица фактори.

Най-важните от тях са лесен достъп до кредитиране, относително ниски лихви, предстоящото влизане на страната ни в ЕС, както и стабилното нарастване на доходите на населението в резултат на ръста на икономиката.

Най-голямо изкачване в класацията на Knight Frank регистрира Швеция, която през второто тримесечие на настоящата година е с 12 места по-нагоре в сравнение със същия период на миналата година. Ръстът в цените на имотите в страната е 12.8% на годишна база.

Най-голям спад пък отбелязва Литва, която губи 10 позиции до 15-то място.

В дъното на класацията е Сърбия. Цените в столицата Белград са се понижили с 5.1% на годишна база.

Непосредствено преди нея са Япония и Хонконг, където имотите са поевтиняли съответно с 2.7% и 2.4% през второто тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *