Ръст на петрола с близо 8% до тримесечни върхове над 35 долара за барел

Цената на “черното злато“ скочи с близо 8% до тримесечни върхове над 35 долара за барел с оглед на засилващи се очаквания, че основните производителки могат да си сътрудничат по въпроса за намаляване на добивите на петрол. През последните дни на търговия се засилиха спекулациите, че Русия и ОПЕК в лицето на лидера на картела – Саудитска Арабия, могат да постигнат споразумение за намаляване на производствените квоти, което да ограничи драматичната обезценка на петрола в сила от началото на годината.

Руският петролен министър Александър Новак беше цитиран от агенция Интерфакс да казва, че Саудитска Арабия е предложила намаляване на добива на петрол с до 5% във всяка една страна-производителка, за да бъдат подкрепени прекалено слабите цени. Новак добави, че е разумно да се обсъди ситуацията на петролните пазари и че Организацията на страните износителки на петрол се опитва да организира съвместна среща с други производители още следващия месец (през февруари). Според анализатори, ако действително се стигне до споразумение за намаляване на производствените квоти с около 5%, това може да доведе до по-нататъшно рязко поскъпване на “черното злато“.

Днешното изказване на Новак даде повод за ново ликвидиране на “къси“ позиции в ценната суровина, което доведе до ръст на петрола с близо 8%, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март удариха връх от 34,82 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент дори пробиха за кратко над “кота 35“, достигайки 35,84 долара за барел – най-високо ниво от 6-и януари насам. След първоначалният щурм на нивото от 35 долара, американският лек суров петрол върна към 33,80 долара за барел, но остава с 4,37% над стойността му от края на търговията в сряда, докато петролът сорт брент върна към 34,70 долара, но се повишава в рамките на деня с 4,83%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *