Ръст на потребителското доверие и в търговията на дребно

През април 2014 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 4.8 пункта спрямо равнището си от януари, съобщиха от НСИ.
В същото време данните показват, че оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, нараства с 0.4% през март спрямо предходния месец. Спрямо същия месец на предходната година повишението е с 5.8%.

Доверие

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели се увеличават съответно с 5.0 и 5.2 пункта. По-малко песимистични в сравнение с януари са и оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

През април по-голямата част от потребителите продължават да оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване, въпреки че техният относителен дял намалява в сравнение с предходната анкета.
Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, като инфлационните им очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца. По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, вследствие на което балансовият показател се понижава с 8.8 пункта.

Последната анкета отчита леко подобрение (от 2.3 пункта) на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, като и намеренията на потребителите да извършват такива разходи през следващите дванадесет месеца са благоприятни. Малко по-позитивна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

Търговия

През март 2014 г. оборотът нараства спрямо предходния месец в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 1.7%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 1.6% и в търговията на дребно с разнообразни стоки – с 0.3%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 1.8%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 0.6%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 0.5%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0.4% и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 0.1%.

През март 2014 г. спрямо същия месец на 2013 г. оборотът нараства в почти всички икономически групи. По-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 20.4%, в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – със 17.8%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 8.4% и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 5.6%. Спад е регистриран в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 3.0%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *