Рютгер ван Зуидам: Биткойнът може да подобри значително финансовата система

Нашата финансова система и управление трябва да се променят драстично по такъв начин, който да ни служи по подходящ начин през днешния и утрешния ден. Тези системи могат да бъдат значително подобрени чрез интернет, използвайки биткойна и другите криптовалути, заявява пред Investor.bg Рютгер ван Зуидам.

Той е интернет и биткойн предприемач, основател на консултантската компанияIntoBitcoin,както и организаторна първата конференция за най-популярната дигитална валута в родната му страна Холандия.

Зуидам ще е сред лекторите наCoinWisdom– първата по рода си в България биткойн конференция, която ще бъде насочена към самата технология, сценариите за бъдещо развитие и детайлите от техническа, икономическа и регулаторна гледна точка. Събитието си поставя за цел да събере цялото регионално биткойн общество – бизнеси, инвеститори, разработчици, „миньори“, трейдъри и потребители.

Основната част от CoinWisdom ще бъде на 6 декември и ще е изцяло на английски език. Ден по-рано пък ще бъде т.нар. от организаторите „подгряващо събитие“, което ще е само на български език.

По думите на Рютгер ван Зуидам компаниите, които изкарват своите печалби посредством традиционните системи за разплащане могат да се поучат от интернет и биткойна и да осъвременят своите услуги. „Ако те не се преоткриват в тази нова парадигма, някой друг ще го направи и ще ги засегне. Щастлив съм да видя, че все повече и повече хора са готови да комбинират доброто от традиционни системи с добрите елементи на криптовалутите, като биткойна, за да създадат нови страхотни иновативни продукти и услуги“, коментира предприемачът.

„Биткойнът е много интересен като система за разплащане. Няма бариери, граници, никакви трети лица не са необходими. Всичко е прозрачно, таксите са близки до нулата, защитен е… Обемът на сделките се покачва бавно, но сигурно. За мен върхът на айсберга е т.нар. блок верига (blockchain) – основното ядро на биткойна, която носи истинската революционна иновация. Тя дава възможност на всички интернет потребители да формират свободно световен дигитален тръст“, отбелязва предприемачът.

Рютгер ван Зуидам изтъква, че не използва криптовалутата за спекулации или търговия. „Аз експериментирам и плащам за неща, особено за храни и напитки. Колкото повече бизнеси приемат биткойни, толкова по-лесен е достъпът и повече хора разказват истории за своите експерименти. Затова очаквам обемът на сделките да се повишава още. Разплащането с вашите биткойни за една бира или чаша вино е забавен начин да експериментирате. Затова в Холандия ще направим специален портал Bitcoin Café“, изтъква той.

„Имайте предвид, че битконът е експеримент, точно какъвто все още е и интернет. Хаковете са част от експеримента. Помните ли как през 90-те години всички видове интернет системи биваха хаквани. Имейл сървъри, системи за електронна търговия, системи за разплащане и т.н. Това обаче върши работа. Можем да се учим от тези пробиви в системите и да ги направим по-силни и по-умни“, посочва експертът по дигитални валути.

В отговор на въпрос, дали биткойнът може някога да замени трафиционните декретни пари, Зуидам коментира: „Интернет не замени книгите, телевизията или вестниците, все още. Така че предполагам, че по-скоро не. Но тяхната(на биткойните – бел. авт.)роля и позиция се променя… Над 93% от парите в Евросистемата са цифрови, така че ще видим подобрение на конвенционалните пари въз основа на блок веригата. Не след дълго ще имаме програмируеми пари. Криптовалутите и блок веригата дават възможност на всеки да програмира с определен набор от правила, включително и нещо безпрецедентно: всички монети и операции са автентични“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *