Рязко се повишиха ипотечните лихви в еврозоната

Ипотечните лихви в еврозоната се повишиха рязко през юни, намеквайки за забавяне на жилищния пазар още преди започналото през юли затягане на паричната политика на Европейската централна банка, съобщава „Файненшъл таймс“.

Ще я има ли еврозоната? - Свят — Стандарт Нюз

Цената на новите заеми за домакинствата за покупка на жилище се е увеличила с 16 базисни пункта спрямо предходния месец до 1,94%, според данни, публикувани от ЕЦБ във вторник. Това е с 64 базисни пункта над дъното от 1,30%, регистрирано през миналия септември и представлява най-голямото увеличение за този период от 2006 година насам, информира pariteni.bg.

Лихвените проценти по ипотечните кредити реагираха на очакванията за повишаване на основните лихвени ставки, тъй като ЕЦБ се бори с най-високата инфлация от създаването на евровалутата и на еврозоната.

През юли ЕЦБ увеличи своите лихвени проценти за първи път от 11 години насам при това с 50 базисни пункта – по-агресивно от очакванията за увеличение с 25 пункта.

istock
istock

Лихвените проценти по ипотечните кредити са се увеличили при повечето видове продукти и във всички големи икономики в еврозоната.

Най-голямото месечно увеличение беше за ипотечните лихвени проценти с матуритет между 5 и 10 години, като те се повишиха с 21 базисни пункта до 2,23%, но всички ипотечни падежи отбелязаха повишения от най-малко 12 базисни пункта.

Лихвите по нови кредити може да се вдигнат наесен

В Германия лихвите по ипотечните кредити се повишиха през юни с повече от цял ​​процентен пункт от последното дъно, достигайки 2,25%. Значителни увеличения бяха регистрирани и в Италия, като Франция и Испания показаха по-малко реактивен ипотечен пазар, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Годишният ръст на цените на жилищата в еврозоната достигна 9,8% за всички времена през първото тримесечие на годината, продължавайки предизвикания от пандемията бум, който беше резултат от силното търсене и рекордно ниските лихвени проценти, напомня финансовата агенция.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *