Садим 9 хиляди дка нови лозя

До края на година се очаква в България да има 9 000 дка нови лозя, съобщи вчера Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното. Интересът на лозарите към създаването на нови лозя се дължи най-вече на навременния старт на Националната програма по лозарство. „Субсидията за изграждане на ново лозе по Програмата е в размер на 75%, тоест самофинансирането е само 25%”, уточни Коев. Той допълни, че голяма част от средствата по Лозарската програма са усвоени – над 60% само до средата на годината. „Очакваме, че до 15 октомври, когато завършва стопанската година да имаме на 100% разплатени средства по мерките от Програмата“, допълни Коев.

На етап довършителни работи са 16 проекти за винарски изби в цялата страна. Те ще заработят до края на 2014 г. „До края на годината ще стартират още 16 нови винарски предприятия, от които 12 са с чуждестранно участие и 4 ­ българско участие. Общо в България има 250 винарски изби.

Междувременно от Института по лозарство в Плевен представиха три нови сорта грозде. Два от сортовете са розови десертни, а третият е червен – винен. Учените в института от години работят по създаването на сортове, устойчиви на различни заболявания ­ особено на мана, оидиум и имат повишена устойчивост на нисики температури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *