Садово спаси 5 млн. европари след скандална обществена поръчка и арест на кмета

Садово /КРОСС/ Община Садово няма да загуби спечеленото от Международен земеделски фонд финансиране от 4,9 милиона лева финансиране за цялостно изграждане канализацията на село Кочево. Това стана ясно, след като идната седмица се очаква финализиране на повторната процедура за избор на изпълнител на възлагането, предаде кореспондентът на Информационна агенция КРОСС.
По договор община Садово следваше до края на месец октомври 2010 да усвои тези средства, в противен случай бе застрашена да ги връща обратно на финасиращия орган.

Обектът предизвика голям интерес сред потенциални изпълнители през пролетта на 2010 година, докато в последния ден на месец юни същата година се стигна до безпрецедентното нахлуване на спецполицаи в сградата на общинска администрация, а четири часа по-късно с конвой оттам бяха отведени кметът Марин Йосифов и двама висши общинари. Същият ден по същия казус в ареста с оказаха и бившият заместник шеф на ДФ”Земеделие” Емил Дъров и неофициалният консултант на Садово по европроекти Анжела Запрянова. Йосифов, Дъров и Запрянова преспаха няколко нощи в ареста, след което им бе предявена парична мярка за неотклонение след обвинение за търговия с влияние. Йосифов бе отстранен съдебно от поста си кмет на Садово, а обществената поръчка за канализацията на Кочево бе опорочена и конкурсът провален. Оказа се, че точно по този конкурс е имало обещания за специално уреждане на точно определена фирма, договорки, засечени със СРС-та, но коя е била точно фаворизираната фирма до момента разследването не е огласило.

След цялата сага поне щастливи са жителите на Кочево, след като разбраха, че няма да им изгорят парите за канализация и след година ще забравят мизерните помийни ями по къщите си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *