Самаранч бил агент на КГБ?

Бившият президент на Международния олимпийски комитет (МОК) Хуан-Антонио Самаранч може би е сътрудничил на КГБ, предаде БГНЕС, цитирайки френският в. Le Figaro.
Изводите си изданието вади от книгата „КГБ играе шахмат“, написана от историка Юрий Фелштински в съавторство с гросмайсторите Виктор Корчной и Борис Гулко и бившия подполковник от съветското разузнаване Владимир Попов.
В книгата се отбелязва, че Самаранч бил страстен колекционер на руско изкуство. В периода 1977-1980 г., когато е посланик на Испания в Русия, Самаранч често купувал антиквариат. И тъй като износът на антики и произведения на изкуството от Русия е незаконен, КГБ му помагало да ги отнесе в родината си. Именно по този начин Самаранч вероятно е станал агент на весдесъщите съветски тайни служби.
До момента „КГБ играе шахмат“ е преведена на полски, холандски и португалски езици. Съвсем наскоро излезе и английската версия, но в нея текстът, дискредитиращ Самаранч като възможен агент на КГБ, е орязан.
Хуан-Антонио Самаранч бе шеф на МОК в периода 1980-2001 г., като в контекста на изказаната по-горе хипотеза трябва да се отбележи, че испанецът е избран на 83-тата сесия на организацията, провела се именно в Москва.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *