Само в Албания е по-ниска минималната заплата

Албания е единствената страна в Европа, в която минималната работна заплата е по-ниска от българската. Така социалният министър Зорница Русинова обосновава решението  от 1 януари т.г. минималната заплата да бъде увеличена от 420 на 460 лв., пише в. 24 часа.

Русинова пуснала второ обществено обсъждане на вече приетото постановление на правителството за увеличение на минималната заплата. Причината е, че в края на миналата година не е проведено обсъждане на увеличението с работодатели и синдикати в тристранката и то ще бъде направено сега, обяснява тя.

По данни на Евростат през втората половина на 2016 г.

минималната заплата в ЕС варира от 214, 75 евро в България до 1922, 96 евро в Люксембург,

или повече от девет пъти разлика. Българската минимална заплата е била в размер на 78% от тази в Румъния в края на миналата година.

От увеличението ѝ ще бъдат засегнати 50% от работещите, става ясно още от обосновката на социалната министърка, информира vesti.bg. Заради увеличението на осигуровките за пенсия с 1% от началото на тази година нетната заплата на работещите на най-ниските възнаграждения българи щяло да намалее с 1,51 лв.

Увеличението на минималната заплата с 40 лв. от 1 януари обаче е довело до вдигане на нетния доход на 29,70 лв. Така

чистият доход на работещите на минимална заплата през тази година вече ще е 358,94 лв., в сравнение с 329, 24 лв. през миналата.

Русинова изрази надежда, че на тристранката ще бъде обсъден и механизъм за договаряне на минималната заплата между работодатели и синдикати. Той обаче не може да влезе в сила преди свикването на ново Народно събрание.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *