Само в България ще има такса и за малките пътища

Само в България преминаването по по-ниския клас пътища извън магистралите и главните направления ще бъде платено. Такъв модел няма никъде по света. Около това мнение категорично се обединиха участници в дискусия за новата електронна система за таксуване, която предстои да бъде въведена у нас през следващите години.

Превозвачи и експерти остро разкритикуваха подхода на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и модела, предложен в доклада на Световната банка. Според тях той е неефективен, несправедлив, антисоциален, лишен от икономическа логика, не прилага европейския опит и не отчита ефекта върху икономиката на страната. Правителството реши от 2017 г. да се въвежда електронна система за платено преминаване по шосетата – тол такса за тежкотоварния трафик, а от 2018 г. да има електронни винетки за леките коли.

Основната критика е, че в нормалните държави такси и винетки се събират за магистралите и отчасти за пътищата първи клас, но не и за тези от втори и трети клас. Това е общата позиция и на австрийски експерти, които консултират въвеждането на тол системата, и на превозвачите. „Няма държава в Европа, в която се плаща тол такса за второкласни и третокласни пътища. В малко страни се плаща за първокласни пътища“, заяви Борис Марков от австрийска компания, която е внедрявала подобни системи. Той дори подложи на съмнение експертизата на Световната банка като попита кой друг в Европа я е ползвал като консултант.

Гневно разкритикува властта и Красимир Лалов, зам.-шеф на Националното сдружение на българските превозвачи и на Конфедерацията на сдруженията на автомобилния транспорт. „В какви работни групи определихте този модел? Нас някъде в мъглата ли ни изгубихте? Защо трябва баба на село да погребе сестра си в съседното село с винетка? Това ли е социалният фактор? Вцепенен съм“, изригна Лалов. Той напомни за предложението на бизнеса държавата да промени схемата с ДДС за чуждите превозвачи. „Като не ви стигат пари за поддръжка, връщайте им ДДС за горивото. Така те ще зареждат у нас и това ще ви осигури 200 млн. лева приходи“, предложи Лалов. Той изрази и недоволството на бранша, че някой тенденциозно е изнесъл фокуса на проблема само върху леките коли.

Съветникът на регионалния министър Лиляна Павлова – Лазаринка Стоичкова, защити решенията на държавата като увери, че всичко било публично и че е редно да бъде избран международен консултант, а не частна фирма. Според Стоичкова се правели сравнения между държави, в които вече са изградени системи с концесионер, а не се разчита на това бюджетът тепърва да финансира самата тол система, както ще е у нас. Тя увери, че държавата залага на сериозен контрол за събираемостта от винетните такси. „Не разчитайте на това. МВР няма финансов ресурс. Чуждите автомобили не могат да се глобяват у нас. Колко приходи имате в бюджета от чужди превозни средства без винетки?“, контрира Борис Марков.

„Българската държава да се размърда и да си уреди закона за публично-частното партньорство и да търси инвеститори, вместо да прави нов модел на парче. Ние в бюджетната комисия ще искаме обосновка за промяната на закона. Въвеждането на тол такси за всички пътища противоречи на здравия разум“, отсече и депутатът от БСП Румен Гечев.

РЕАКЦИЯ

„За да се поеме дългосрочен ангажимент със строежа на магистрала „Хемус“, по закона за публичните финанси трябва парламентът да разреши това на правителството. Този ангажимент излиза извън годишния закон за бюджета и е отговорност за години напред“. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира вчера намерението да се изгражда продължението на магистралата. Както вчера „Сега“ писа, въпреки двойната цена и липсата на средства правителството не се отказва от проекта. „Доколкото съм информиран, проектът минава през сложни трасета заради „Натура“, изпълнен е с много сложни съоръжения, затова и цената е такава“, защити Горанов тезата на регионалния министър Лиляна Павлова. Горанов съобщи, че има възможност догодина „да осигурим аванс, който ще се наложи евентуално в края на 2016 г.“, но не посочи точна сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *