Само в 4 общини въздухът е чист

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици е известен от много години проблем и е на национално ниво, като само в четири общини (Пирдоп, Добрич, Девня и Сливен) въздухът отговаря на нормите.

Това обяви в сутрешния блок на bTV служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова, която беше поканена по повод протеста на жителите на пловдивското село Труд, заради намиращата се близо до домовете им биоцентрала за производство на електроенергия.

По думите на министъра на околната среда и водите, превишените замърсявания на въздуха са предимно зимно време заради отоплението на твърдо гориво и транспорта, така че има дългосрочни мерки. Правят се и опити за промени в законите за употребата на въглища с концентрация на сяра, но това е дълъг процес и засяга работата на много министерства, каза Костова.

Тя отчете, че от 2011 г. има намаление на концентрацията на фините прахови частици, но не сме стигнали нормата.

Министър Костова покани представители на село Труд, като ги увери, че няма превишения на нормите на замърсяване в региона в последните месеци, но обеща проверки.

Предприятието, заради което протестират жителите на едно от най-големите сема в област Пловдив, се намира само на 200 м от последните къщи на селото и местните жители се оплакват, че от там често се носят неприятни миризми, информира infostock.bg. Хората се притесняват, че въздухът, който дишат, е отровен и се възмущават, че вече втора година никоя институция не намира разрешение на проблема. Той възникнал, когато в централата започнали да работят с животински продукти.

Местните жители посочиха още, че РИОСВ – Пловдив е установила нарушение в централата и е съставила акт, но той е обжалван и паднал в съда, заради несвършена добре работа от служителите на инспекцията.

Кметът на община Марица Димитър Иванов подкрепя жителите на Труд и ще им даде разрешение за протеста. „Вярвам им, че има проблем и той трябва да бъде решен“, каза Иванов пред bTV.

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова каза, че действително е съставен акт за нарушение при очистването на въздуха от когенератора, който се оспорва, но РИОСВ – Пловдив го е подала на по-висша инстанция. Няма индикации за допуснати грешки, заради които актът да падне. „Това все пак е акредитирана лаборатория, така че не могат да бъде оспорвани резултатите, които са измерени, каза Костова.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *