Само за два дни Brexit увеличи загубите на пазарите до 3 трлн. долара

Близо 1,3 трлн. долара са заличени на фондовите борси в САЩ

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) е скъпо не само по един начин, пише CNBC.

Между петък и понеделник глобалните финансови пазари изтриха повече от 3 трлн. долара от стойността си, сочат данни на S&P Global. Това е най-голямата загуба, регистрирана някога.

За сравнение – изтритите обеми от пазарите само през последните две търговски сесии далеч надхвърлят загубите от търговията по време на финансовата криза от 2008 г., твърди анализаторът от S&P Хауърд Силвърблат.

Близо 1,3 трлн. долара са заличени само от стойността на американските пазари.

В понеделник индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,5%, но се представи по-добре в сравнение с британския FTSE 250, който се срина с близо 7 на сто. Британската лира е най-губещата от всички, като достигна ново 31-годишно дъно.

Според анализатора в Capital Economics Джулиън Джесъп въпреки увеличената волатилност „ще е погрешно да направим извода, че светът е на ръба на нова глобална финансова криза. Всъщност дори сривът в курса на лирата спрямо долара е по-малко драматичен, когато се погледне в правилния контекст“. Анализаторът посочва, че ефективният валутен курс е правилно оценен.

Дори и богатите не бяха пощадени от гнева на капризния пазар. Според индекса на Bloomberg, следящ богатството на 400 милиардера, тяхното благосъстояние се сви с общо 127 млрд. долара в петък и с 53 млрд. долара в понеделник.

Мнозина определят Brexit като най-големия глобален паричен шок от 2008 г. насам, а събитието може да се окаже повратна точка, която може да превърне съществуващото забавяне на растежа през 2016 г. в глобална рецесия.

Освен това нарасналото търсене на активи убежища надхвърля предлагането, което означава, че валути като йената и долара, както и държавните ценни книжа и златото, най-вероятно ще продължават да поскъпват.

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *