Само за седмица са поскъпнали сиренето, ориза и брашното

Краве сирене, ориз и брашно тип „500″ поскъпват с над 2% на едро само за седмица, показват данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) за периода 26-30 юни.

Цената на брашното се повишава с 3,7% до 0,84 лева за килограм. Сиренето по борсите добавя 2,8% към стойността си и достига 5,97 лева за килограм с ДДС. Оризът поскъпва с 2,1% до 1,91 лв./кг.

Усреднено, цените на хранителните продукти, следени от ДКСБТ записват минимален ръст в края на юни. Индексът, който следи институцията, достига 1,348 пункта при ниво от 1,347 в началото на месеца.

Стойностите на повечето плодове и зеленчуци намаляват, като най-значително е това по отношение на кайсиите, които регистрират понижение от 43% до 1,15 лева за килограм на едро. С над 13% намалява цената на зелената салата, с по около 7% по-ниска е цената на краставиците и доматите, а с 8% – на тиквичките, информира в.Труд.

В същото време цената на ябълките се увеличава с 3,6%, а на морковите с 3,3%. От комисията съобщават за поскъпване на прясното мляко, макар и минимално – с 0,6% до 1,57 лева за 1 литър. Маслото обаче се търгува на едро с 1,2% по-евтино в края на юни.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *