Само 200 хил. предплатени СИМ карти са регистрирани до момента

Стотици хиляди могат да останат без мобилна телефонна връзка след по-малко от три месеца. Това се отнася за всички притежатели на предплатени СИМ-карти.
В стремежа си да няма анонимни мобилни номера, държавата задължи операторите до края на годината да съберат личните данни на всички абонати с такива карти. От над пет милиона предплатени СИМ-карти, до днес обаче са регистрирани едва двеста хиляди, алармираха операторите.
Всеки абонат с предплатен номер трябва да обяви личните си данни до края на годината. Освен чрез посещение в офис, регистрацията на предплатения номер може да се направи и през интернет страниците на операторите, но абонатът трябва да притежава валиден универсален електронен подпис.
Операторите съветват да не чакате до последния момент, информира bTВ.
След Нова година в едномесечния гратисен период абонатите с предпратени карти ще могат да осъществяват само спешно повикване на телефон 112.
Операторите предупреждават, ако случаен човек ви посети вкъщи и ви предложи срещу малка такса да регистрира картата, то това със сигурност е измама. Вече има няколко такива случаи в различни градове на страната. Услугата е напълно безплатна.
Най-голямо неудобство заради това изискване на държавата ще изпитат хората в малките села, където няма офиси на мобилните оператори. Единственото решение е предплатените карти на възрастните по селага да бъдат регистрирани на името на техните роднини в по-големите градове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *