Само 8% от плодовете и зеленчуците – без отрови

Едва 8% от плодовете и зеленчуците, с които се храним, са чисти от пестициди. Най-лоши резултати са дали портокалите, показва изследване на неправителствени организации.

Общо 14 вида пестициди са открити в портокали, купени от софийски пазари и магазини. След тях най-много отрови са били засечени в гъбите, мандарините, лимоните, салатите и доматите. От общо пет вида ягоди всички са били замърсени с пестициди, съобщи bTV.

Мит е, че в българските домати няма отровни химикали от изкуствени торове. В изследвани в холандска лаборатория български розови домати също са открити солидно количество отрови. Такива има и в турските и македонските домати, в краставиците и в гръцките ягоди.

Резултатите от изследването са категорични – 60% от всички храни въобще не би трябвало да се продават в магазините. В България се изследват два пестицида в зърнените храни и 14 в плодовете и зеленчуците, а в Германия, например – 727 различни отрови.

Междувременно от 1 юли влиза в употреба новото лого на Европейския съюзза органичните храни, който трябва да дава увереност на потребителите, че те са произведени според стриктните изисквания в съюза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *