Сапатеро: Реформите ще съживят испанската икономика

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че реформите на неговото социалистическо правителство ще позволят на икономиката на страната, която преживява трудно приземяване след десетилетния бум, да се съживи отново, съобщава Франс прес, цитирана от БГНЕС.

„Ще преминем през месеци на трудности, но ще преодолеем икономическите затруднения”, каза Сапатеро в последния ден от годишния генерален конгрес на партията в Мадрид. За тази година правителството предвижда ръст в икономиката от под 2 на сто, след нарастването от 3,8 на сто през 2007 г. , а безработицата се очаква да достигне 11 процента.

Ръстът на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие е едва 0,3 на сто спрямо предишното тримесечие. През април преизбраното през март правителство оповести план за разходи в размер на 18 милиарда евро, който предвижда намаляване на данъка върху доходите и финансиране на публични дейности, насочени към съживяване на икономиката.

Мерките предвиждат и стимулиране на растежа чрез разкриване на нови собствени бизнеси посредством облекчаване на процедурата и свеждането й до 24 часа. Сапатеро обяви, че желае Испания да удвои броя на учените си и да се превърне в една от десетте най-напреднали в научно отношение страни в света през 2020 година.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *