Саркози: Бонуси срещу резултати

Нови правила, засягащи френските банки, за ограничаване на бонусите на трейдърите бяха разкрити от президента Никола Саркози и той поиска лидерите на най-богатите страни от Г-20 да направят същото.
Говорейки след срещата с ръководителите на най-големите банки на Франция, Саркози заяви, че бонусите сега трябва да бъдат обвързани с резултатите.
Той е един от най-отявлените международни критици на неограничените финансови пазарни практики, които са насърчавали прекомерното поемане на риск и са допринесли за финансовата криза.
Саркози каза: „нещата не могат да останат същите, както преди. Аз поех този ангажимент към френския народ и няма да се върна назад. Това е морален въпрос, който е от решаващо значение, за да се гарантира финансова стабилност.”
Банките са се споразумели за разпределяне на възнагражденията в продължение на няколко години, което ще се отрази в дългосрочен план на печалбите и ще доведе до намаляване на вземането на рискови решения.
Те също така ще предоставят повече информация за това как се предоставят бонуси и на трейдърите ще бъдат налагани санкции, ако губят пари в ущърб на своите банки.
Въпросът се очаква да бъде на предно място в дневния ред на финансовите министри и лидерите на Г-20 през септември.
Саркози каза, че иска от Г-20 да укрепи финансовото регулиране в международен план, включително и на договорените лимити за индивидуални бонуси, но няма да се откаже от новите правила, дори и ако другите страни не последват примера на Франция.

Euronews
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *