Саркози иска обща позиция на ЕС след поскъпване на петрола

Френският президент Никола Саркози смята, че страните от Европейския съюз трябва да изработят обща позиция на срещата на върха идната седмица в Брюксел, за да преодолеят последиците от небивалото поскъпване на петрола, предаде Франс прес.

„Според мен европейската и световната икономика са подложени на шок с небивала бруталност“, каза президентът Саркози на обща пресконференция с канцлерката Ангела Меркел в южния германски град Щраубинг, където двамата лидери участваха в 9-ия френско-германски министерски съвет.

Създадохме Европа, за да реагираме заедно, а не всеки да реагира отделно. Трябва да се опитаме да изработим обща позиция на срещата на върха на 19 и 20 юни в Брюксел, каза Саркози. „Възможно ли е държавните и правителствени ръководители на 27-те от ЕС да се съберат и да не обсъдят този проблем?“, попита той.

Междувременно цените на петрола на световните пазари се понижиха значително. На нюйоркската стокова борса цената на петрола тип „Light “ намаля с 4,19 долара до 134, 35 долара за барел. Цената на тип „Brent“ на лондонската борса падна с 3,78 долара до 133,91 долара за барел.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *