Саркози поиска нови закони за подпомагане на автомобилните производители

Френският президент Никола Саркози ще предложи поправки в европейските закони за подпомагане на индустриите, за да се стимулира производството на автомобили, щадящи околната среда. Освен това Саркози ще настоява за закон, който да позволява на автомобилните производители да взимат заеми с преференциални лихви, предаде EUobserver.com.
Според френския президент ЕС има нужда от по-свободни норми за оказване на помощ на индустриите, за да може да постигне собствените си цели при опазването на околната среда. За пример Саркози посочи САЩ, където през миналата седмица Конгресът отпусна нисколихвени заеми за Ford, General Motors и Chrysler, които ще им помогнат да се адаптират към новите изисквания за отделянето на емисии вредни газове.
„Не бих желал Европа да живее в условия, които не ни позволяват да помогнем на собствените си автомобилни производители. Мисля, че действаме наивно и това продължи достатъчно дълго“, каза Саркози пред France 2.
Изявленията на френския президент идват като подкрепа на искането на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA), която пожела да се отпуснат 40 млрд. евро помощ за разработка на нови екологично чисти технологии в европейския автомобилен сектор
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *