Саудитска Арабия изпада във финансов колапс до пет години

Саудитска Арабия може да изпадне в тежка финансова криза до пет години заради ниската цена на петрола. Това прогнозират от Международния валутен фонд (МВФ) и отбелязват, че страната трябва да предприеме незабавни мерки, за да намали бюджетния си дефицит.

Това важи и за съседните държави като Бахрейн и Оман, които също са членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Според доклад на МВФ останалите членове – Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства, разполагат с достатъчно средства да издържат на по-ниските цени на черното злато повече от 20 години, пише Business Insider.

Властите в Саудитска Арабия вече планират да ограничат разходите си, за да успеят да стабилизират публичните си финанси. От кралството многократно за заявявали, че тяхната икономика е достатъчно силна, за да издържи на натиска на евтиния петрол.

Въпреки това експертите на МВФ твърдят, че мерките, предприети от страните-износителки Саудитска Арабия, Бахрейн и Оман, могат да избегнат финансовата криза само за период не по-дълъг от 5 години, заради големия размер на бюджетните им дефицити.

От МВФ очакват недостигът в държавната хазна на Рияд да скочи до над 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на годината. През 2016 г. прогнозите са за дефицит от 19,4% от БВП.

„Бюджетния дефицит като процент от БВП ще намалява през следващите пет години, но все пак ще остане доста висок до края на този период“, смята Масун Ахмед, който е представител на МВФ за Средния Изток и Централна Азия.

xxОсвен това нетните чуждестранни активи на кралството продължават да намаляват. През август за седми пореден месец те отчитат спад до 654,5 млрд. долара. В същото време дългът на арабската държава е нараснал с 14,7 млрд. долара и се очаква той да достигне до 17% от БВП през 2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *