САЩ: България може да е като Сингапур

България може да бъде като Сингапур на Югоизточна Европа. Чуждите компании трябва да бъдат уверени, че има достатъчно прилагане на законодателството, че тук има обучен персонал и че климатът е в рамките на закона.
Това каза посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни на лекция на тема „Стратегическото партньорство между САЩ и България” в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, предаде “Фокус”. Според американския посланик страната ни може да бъде най-големият притегателен център за инвестиции в региона и това може да стане при добра политика на правителството.
Например, според Макълдауни, правителството може да разработи програма за данъчни облечения за инвеститорите. САЩ са сигурни, че каквото и правителство да бъде избрано, то ще споделя трансатлантическите ценности. Посланикът отбеляза обаче, че е разочароващо, че някои от предложенията на неправителствените организации за честни и прозрачни избори са били отхвърлени. Според посланика е важно българите да гласуват честно и демократично.
Американският посланик заяви още, че въпреки приемането на Закона за конфликт на интереси, промените в Закона за обществените поръчки и в Закона за политическите партии, хората в България продължават да очакват доказателства за прекъсването на връзките между сенчестите структури и политиците. За това са нужни присъди. Тези неща трябва да се случат, но за това е нужно политическо водачество, смята Макълдауни.
„Ако ме попитат дали „Набуко“ или „Южен поток“, ще отговоря „Ние сме за България”, България никога не трябва да остава на студено и трябва да отстоява своите позиции”, каза още посланикът. Според нея съществува погрешно представяне на нещата в сферата на енергетиката, че САЩ е срещу Русия. Русия е източник на 60% от енергийните ресурси на ЕС и ще продължи да играе важна роля. Важно е обаче партньорството между ЕС и Русия да бъдат уредено по най-честния начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *