САЩ вдигат 40-годишната забрана за износ на американски суров петрол

С решение, което се считаше за немислимо само до преди няколко месеца, лидерите на Конгреса на САЩ се съгласиха да вдигнат 40-годишната забрана върху износа на лек суров петрол.

Това историческо действие отразява политическите и икономическите промени, предизвикани от бума в американската петролна сондажна индустрия през последните години, съобщава националното радио.

Споразумението, което ще позволи износа на петрол,беше в центъра на сделка за промяна на данъчното и разходно законодателство,която беше оповестена късно вечерта във вторник от републиканските лидери в американския Конгрес. Въпреки това обаче, лидерите на Демократическата партия все още не са потвърдили своето съгласие, като Конгресът и Сенатът тепърва трябва да одобрят отмяната на 40-годишната забрана преди законът да бъде одобрен и подписан от президента Барак Обама.

Сделката ще позволи вдигане на многогодишната забрана, което представляваше важен приоритет за републиканците и за петролната индустрия, и в същото време ще трябва да бъдат приети мерки на демократите относно околната среда и възобновяемите енергийни източници, които включват разширяване на данъчните кредити за вятърната и соларна енергетика.

Евентуалното постигане на това споразумение ще представляваотдавна желана победа за петролната индустрия в странатаи то в момент, когато на среща на световните лидери във Франция беше постигната голяма международна сделка за климата, имаща за цел рязко намаляване на вредните емисии от петрола и други горива – сделка, против която беше цялата световна петролна промишленост.

От близо две години насам повече от дузина независими петролни компании, включително Continental Resources и ConocoPhillips, лобираха пред Конгреса на САЩ за вдигане забраната за износ на петрол, като се аргументираха, че освобождаването на петролния износ ще премахне изкривяването на пазара, ще стимулира американската икономика и ще засили националната сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *