САЩ вземат на прицел търговията с вътрешна информация

Bloomberg

Федералните следствени органи се готвят да повдигнат обвинения срещу по-широк диапазон мрежи за търговия с вътрешна информация, част от които са свързани с наказателното дело срещу милиардера и мениджър на хедж фонд Радж Раджаратнам, разтресло Уолстрийт миналата седмица, твърдят запознати.
Предстоящата кампания, плод на поне двугодишно разследване, взема на прицел професионалистите в сферата на търговията с ценни книжа, в т.ч. хедж фонд мениджъри, адвокати и играчи на Уолстрийт, твърдят запознати. Някои разследвания, като това на Раджаратнам, се основават на подслушване. Други произтичат от таен проект на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ), който използва специална програма за извличането на информация. Неговата цел е да идентифицира групите от хора, които правят сходни и прецизно избрани като време инвестиции на фондовата борса.
Разследващите органи години наред не можеха да съберат необходимите доказателства срещу големи институционални инвеститори като мениджърите на хедж фондове, които често избягват регулаторните запитвания относно подозрително навременни залози с твърдението, че те са статистически случайности на фона на извършваните от тях милиони сделки. Обвинителният акт срещу Раджаратнам, базиран на документирани разговори между участниците в предполагаема конспиративна мрежа, показва, че американските разследващи органи използват по-агресивни тактики, за да проникнат през пелената от сделки и да проследят потока от информация.
„Ако ще стреляте по краля, гледайте да е смъртоносно“, казва Брадли Бенет, съдружник в Baker Botts във Вашингтон, който като следовател от КЦКФБ се е занимавал с търговията с вътрешна информация. „Щом ще се изправят срещу милиардер, те са длъжни да изградят възможно най-стабилния обвинителен акт, а няма по-силно доказателство от думите на самия обвиняем.“
Говорителят на КЦКФБ Джон Нестър отказа коментар, както и колегата му от правосъдното министерство Алехандро Мияр.

Intel, McKinsey, IBM

Раджаратнам, който основа хедж фонда Galleon Group през 1997 г., бе арестуван заедно с още петима предполагаеми съучастници на 16 октомври в, по думите на прокурорите, най-голямата акция срещу хедж фонд по подозрение в търговия с вътрешна информация. Държавните обвинители заявиха, че Раджаратнам и фирмата му са спечелили $18 млн. чрез инвестиции, основани на сведения от хедж фонд, агенция за кредитни рейтинги и служители в компании като Intel Capital, McKinsey & Co. и IBM Corp.
Раджаратнам все още не е пледирал. Неговият адвокат Джим Уолдън заяви миналата седмица, че прокурорите тълкуват погрешно доказателствата срещу клиента му и обвинението не е толкова стабилно, колкото твърдят те.
Редица сенатори, сред които демократът от щата Пенсилвания Арлън Спектър, от година притискат регулаторите да засилят надзора си върху хедж фондовете. Част от тревогите им бяха провокирани от решението на КЦКФБ през 2006 г. да закрие разследването за търговия с вътрешна информация срещу Pequot Capital Management Inc., някога най-големия хедж фонд мениджър, след като следователите заявиха, че нямат достатъчно доказателства за повдигането на обвинение.
КЦКФБ поднови случая с Pequot в частта, която трябва да установи дали фондът се е възползвал неправомерно от информация от бивш служител на Microsoft Corp. През август Pequot и основателят му Артър Самбърг заявиха, че агенцията може да заведе дело срещу тях, но твърденията за търговия с вътрешна информация са безпочвени.
Много от случаите тръгват от сигнали на фондовите борси до КЦКФБ за трейдъри, които правят печеливши залози малко преди важни изявления на компаниите. Човек, който рядко търгува на борсата, трудно ще обясни какво го е подтикнало към нетипична инвестиция. Хедж фондовете обаче могат по-убедително да отдадат извънредните си печалби на умение или чист късмет.
За да преодолее тази пречка, преди около две години КЦКФБ започна да използва компютърен софтуер, с който пресява данните за стотици милиони сделки по метода на електронната търговия (известни като blue sheets), приложени към докладите на борсите за подозрителни случаи, твърдят запознати с проекта. Следователите търсят повтарящи се модели в библиотеката от данни и идентифицират групи от трейдъри, които многократно са правили сходни и прецизно избрани като време залози.

UBS, Blackstone

След като открият група от съпоставими сделки, следователите прибягват до други източници на информация, за да установят как членовете й са получили и обменили сведенията. Ако дадена група например печели от сделки преди поредица от корпоративни поглъщания, КЦКФБ проверява т.нар. класации, в които се посочват инвестиционните банки или правните кантори, консултанти по сделката. Ако една фирма се повтаря във всички случаи, вероятният източник на изтеклата информация е неин служител.
Стратегията за извличане на информация от подобни данни доведе до един от първите случаи през февруари, когато КЦКФБ и прокурорите обвиниха съветниците по поглъщания в UBS AG и Blackstone Group LP в участие в търговия с вътрешна информация на стойност $8 млн., посочват запознати с разследването. Тогава водещият следовател на КЦКФБ по случая Даниел Хоук заяви, че властите са използвали иновативен похват, за да засекат измамата, но не уточни какъв.
Разследването на Раджаратнам не тръгна от проекта за извличане на информация, но пак КЦКФБ е засякла подозрителните сделки, казват близки до случая.

Подслушването продължава

От обвинителния акт става ясно, че разследващите органи са разработили поне един информатор от обръча, който през ноември 2007 г. започнал да се среща с агенти на ФБР. Прокурорите са получили съдебно разрешение за поставянето на подслушвателни устройства – техника, традиционно запазена за борбата с организираната престъпност, наркокартелите и терористичните организации.
Наблюдението при разследването на Раджаратнам е отвело органите на реда до други заподозрени, така че могат да се очакват още обвинения, твърдят запознати. Прокурорът Прийт Барара заяви на 16 октомври, че Министерството на правосъдието ще продължи да използва подслушвателни устройства, за да изкорени търговията с вътрешна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *