САЩ възхитени от идеята на България да се превърне в енергиен Давос

Идеята на премиера Сергей Станишев България да се превърне в енергиен Давос е била оценена високо от помощник заместник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Брайза и от координатора по енергийната дипломация в Евразия в Държавния департамент Стивън Ман по време на разговора им.
Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Министър-председателят Сергей Станишев е представил пред тях инициативата си в София да се провежда ежегоден енергиен форум, за да има постоянство, а не кампанийност в изграждането на общата енергийната политика.
Те са оценили високо стратегическата му визия за развитието на сектора.
Основна тема на срещата са били очакванията от предстоящата Среща на върха „Природен газ за Европа: сигурност и партньорство“, която ще се проведе в Пловдив на 24 и 25 април тази година.
Форумът ще събере основните партньори на ЕС в енергийното сътрудничество като Русия, САЩ, Азербайджан, Украйна, Турция, Грузия, Казахстан, Туркменистан, Египет и други.
Това е форум не за определен проект, е подчертал министър-председателят, а е начало на по-активен диалог по стратегическите въпроси на енергийното сътрудничество.
Американската оценка е била, че срещата на върха в Пловдив е навременна и много необходима, защото дава отлична възможност да се изградят общи принципи в енергийната политика между страните производители, потребители и транзитьори на газ.
Премиерът Сергей Станишев е подчертал, че голямата цел, за която България последователно работи, е доставките на газ да бъдат максимално диверсифицирани.
Това е дългосрочният ни подход, елемент от който са предстоящият форум на върха, последователната подкрепа за реализацията на Набуко и Южен поток, представените пред ЕС проекти за изграждане на вътрешни връзки с европейските страни и на терминал за внос на втечнен газ, разширяването на съществуващото газохранилище и т.н.
Ще направим всичко, за да се реализират максимално много от тези проекти за диверсификация, е изтъкнал Станишев.
България има амбицията да бъде възлов център на транзит на нефт и газ и да допринася за общата енергийна сигурност на Европа.
Посоката, в която действате, е напълно правилна и имате нашата пълна политическа подкрепа, са изтъкнали американските експерти. Министър-председателят Сергей Станишев е бил категоричен, че енергийната политика е част от политиката на сигурност.
Изграждането на обща европейска политика в сектора се наложи като приоритет особено след газовата криза от януари, допълнил той. По време на срещата е била дадена обща оценка, че политическите отношения между България и САЩ са отлични и се развиват в контекста на стратегическото партньорство между двете страни.
Те са и предпоставката за увеличаващия се интерес за американски инвестиции в страната. По-рано днес министър Калфин е запознал американските гости с хода на подготовката на енергийната Среща на върха „Природен газ за Европа: сигурност и партньорство“.
Обменени са били и мнения по възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката с държавите от Централна Азия и Каспийския регион.
Министър Ивайло Калфин е изложил българските виждания за необходимостта от търсене на нови форми и средства за гарантиране на енергийните доставки за Европа, както и за постигане на енергийна сигурност чрез диверсифициране на източниците и трасетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *