САЩ: Голям брой нови работни места

Американските компании са създали миналия месец най-голям брой работни места от началото на годината благодарение на разрастването в производствения сектор и строителството, предаде Асошиейтед прес. Компанията за човешки ресурси Ей Ди Пи (ADP) съобщи, че предприятията и малкия бизнес са прибавили нови 215 000 работни места през ноември. Освен това по нейни данни частните работодатели са увеличили щата си със 184 000 през октомври, което е доста повече от обявените първоначално 130 000. Ей Ди Пи отразява само новите позиции в частния сектор и данните й често се различават от по-обстойните правителствени доклади. Миналия месец министерството на труда съобщи, че частният бизнес е прибавил 212 000 нови работни места през октомври. Ноемврийският доклад на министерството ще бъде публикуван в петък.
Данните сочат, че наемането е останало солидно през ноември след силното увеличение пред предходните три месеца. Фабриките и строителните предприятия са създали по 18 000 нови работни места – най-голямото увеличение в производствения сектор от началото на годината.
В сектора на услугите прибавените 176 000 нови позиции също са най-големият брой от началото на годината. По данни на правителството държавните и частните работодатели са прибавяли средно по 202 000 работни места месечно от август до октомври – което е увеличение спрямо средно новите 146 000 позиции месечно от май до юни. В същото време се е ускорил и икономическият растеж – до 2,8 на сто на годишна основа от юли до септември. Анализаторите очакват обаче растежът да се забави през сегашното тримесечие до около 2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *