САЩ дават 52,7 млрд. долара на чип-индустрията

Американският президент Джо Байдън подписа дългоочаквания нов закон, който ще осигури субсидии в размер на $52,7 милиарда за компании, които се занимават с изследвания и производство на полупроводници на територията на САЩ. Това трябва да стимулира усилията на компаниите и да помогне на страната да е по-конкурентоспособна спрямо прогреса на Китай в областта на науката и технологиите.

Бюджетът на САЩ ще отпусне субсидии в размер на 52,7 милиарда долара за чип-индустрията в страната (снимка: CC0 Public Domain)

„Бъдещето ще се прави в Америка“, каза Байдън по повод събитието. Неясно обаче остана кога местното министерство на търговията ще оформи правилата за отпускане на безвъзмездните средства и колко време ще отнеме подписването на проектите, информира technews.bg.

Главните изпълнителни директори на Micron, Intel, Lockheed Martin, HP и AMD присъстваха на подписването, наред с губернаторите на Пенсилвания и Илинойс, кметовете на Детройт, Кливланд и Солт Лейк Сити.

Новият закон има за цел да облекчи недостига на чипове, който в последните години засегна всичко – от автомобили и оръжия до перални машини и видеоигри. Хиляди коли и камиони останаха в заводите в очакване на доставките на чипове, които са им необходими, за да могат да работят.

САЩ „спъват“ производството на чипове в Китай - Money.bg

Новата норма включва и 25% инвестиционен данъчен кредит, оценяван на 24 милиарда долара, за изграждане на заводи за чипове.

Много щатски законодателите казаха, че обикновено не биха подкрепили подобни големи субсидии за частния бизнес, но отбелязаха също, че Китай и Европейският съюз вече са предоставили милиарди във вид на стимули на своите компании за чипове.

Американските политици цитираха и рисковетe за националната сигурност и огромните проблеми с глобалната верига на доставки, които възпрепятстваха глобалното производство през последните години.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *