САЩ затягат въжето около врата на Уолстрийт

В опита си да сложи край на алчността на брокерите от Уолстрийт, която замалко не причини колапс на американската финансова система, администрацията на президента Барак Обама ще предложи строги ограничения за финансовите институции, хедж-фондовете и вторичните пазари, информира агенция Ройтерс.
Финансовото министерство на САЩ, в сътрудничество с Конгреса, ще разработи модел на мощен регулаторен орган, който да има властта да следи отблизо дейността на особено рисковите финансови институции, като хедж-фондовете и частните инвестиционни посредници, съобщават пред Ройтерс официални лица, пожелали анонимност.
Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър еочертал днесидеята си пред Конгреса. Предложението ще се превърне в основа на обсъжданията за реформите в регулационната система на срещата на лидерите на Г-20 през април.
Новият план за затягане правилата за работа на финансовите институции не посочва коя институция би могла да играе ролята нарегулатор на риска, който да набелязва потенциалните заплахи пред финансовата система. Решението ще бъде взето след консултация с компетентни законодатели.
Във вторник Гайтнър и председателят на Федералния резерв Бен Бърнанки настояха пред Конгреса властта да поеме контрола над разорените ключови финансови институции, като например застрахователния гигант American International Group (AIG), за да се избегне техният фалит и оттам – катастрофалните последствия за финансовата система на страната.
Двамата поискаха и завишаване капиталовите изисквания към подобни важни компании, за да се подсигури тяхното оцеляване при евентуални сериозни икономически сътресения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *